Nasze sianko

Siano jest zbierane w naszym gospodarstwie na mazurskich łąkach. Znajdziecie w nim Państwo duże ilości naturalnych ziół, natomiast samo siano jest zielone i zróżnicowane botanicznie.
Bardzo krótki okres od skoszenia do zbioru (dzięki wydajnym maszynom nie przekracza 72 godzin!) pozwala zachować naturalną barwę roślin i tym samym wszystkie składniki odżywcze.
Sianko jest pakowane do wysyłki w przewiewne opakowania, pozwalające na swobodne trzymanie takiej paczki w domu - nie ma potrzeby przepakowywania siana we własnym zakresie.
Zalety sianka:
- naturalne i zdrowe
- pochodzi z gospodarstwa położonego w strefie uzdrowiska o najczystszym powietrzu w Polsce
- kilkuletnia uprawa ekstensywna spowodowała bogaty skład botaniczny
- producent (zarejestrowany pod nr wet. PL281800204p) gwarantuje wysoką jakość, zadowolenie z transakcji, zapach a nawet smak ;)
Siano jest produkowane z ekstensywnych, naturalnych upraw - oznacza to, że nie były podsiewane już od kilku lat. Efektem tego jest naturalny skład botaniczny bogaty w przeróżne zioła i dodatki smakowo-zapachowe:
mniszek lekarski (popularnie zwany mleczem), marchew polna, motylkowate (koniczyny i lucerny), rumianki, liście babki, fiołki, krwawnik i inne...
Według botaników skład naturalnej łąki to ok. 140 gatunków roślin!
Sianko jest zbierane w optymalnym i krótkim czasie: popołudniowe koszenie powoduje dobre zachowanie wartości pokarmowych i odżywczych.
Wysoka jakość tej paszy sprawia, że króliki i gryzonie, w większości przypadków, nie będą już potrzebowały gałązek lub innych wypełniaczy układu pokarmowego.
Jest to naturalna pasza, którą pobierałyby, żyjąc na wolności.
Na uwagę zasługuje dodatek naturalnie występującej tomki wonnej. Trawa ta zawiera wysokie zawartości kumaryn, które korzystnie wpływają na poprawę pracy układu trawiennego, poprawiają krążenie, zmniejszają lokalne obrzęki, co w rezultacie daje efekt przeciwbólowy i uspokajający.
Wysoka zawartość składników innych niż trawy jest spowodowana ograniczeniem ilości zabiegów do:
– koszenia – kosiarką z tzw. kondycjonerem, który eliminuje potrzebę przewracania siana - delikatnie łamie źdźbła i nacina blaszki liściowe, żeby szybciej traciły wilgoć
– grabienia – z samego rana, kiedy słońce jeszcze nie osuszyło siana - co pozwala na delikatne zgrabienie całości roślin wraz z delikatnymi ich listkami bądź kwiatami :)
– i zbioru – wydajną prasą, w której jest możliwość precyzyjnego ustawienia stopnia zgniotu, co powoduje, że siano jest sprasowane, ale nie zgniecione :)
Wszystko to przeprowadzone podczas idealnej pogody powoduje, iż zasuszone rośliny posiadają wysoką zawartość chlorofilu (sianko jest zielone), karotenów (bogate w witaminy) oraz substancji lotnych i olejków eterycznych – ładnie i naturalnie pachnie.
Siano po zbiorze jest składowane pod dachem, więc nie zachodzi obawa o utratę jego właściwości lub niekorzystne zmiany (m.in. pleśnienie).

Kontakt

W razie pytań i wątpliwości służymy pomocą:

robbern@o2.pl

m.bernatowicz@wp.eu

Robert    792 877 025 - siano, zioła

Marzena 790 490 508 - karmy, zioła i inne artykuły

formularz kontaktowy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl